kapcsolási vázlat

minta (vegyes)

Egypólusú kapcsoló
A legelterjedtebb kapcsolótípus. Egy lámpa áramkörét zárja vagy bontja, attól függően, hogy milyen állásban van .  Létezik kétpólusú változatban is, ilyenkor egy kapcsolóval  a fogyasztóhoz menő mindkét vezetéket megszakíthatjuk.
     
Csengő nyomógomb
Rugós visszatérítésű gomb,  megnyomásakor áramot kap a csengő vagy más fogyasztó. A gomb elengedésével az áramkör azonnal megszakad. A nyomógomb legtöbbször kis harang emblémával jelölt.
     
Csillár-kapcsoló
A legelterjedtebb dupla-gombos kapcsoló. Két egymástól teljesen függetlenül működő oldallal. Mindkét oldalához tartozik egy-egy fogyasztó (villanykörte csoport ). Ezeket, a két billenővel  külön kapcsolhatjuk le- vagy fel.
     
Váltó-kapcsoló (alternatív kapcsoló)
A bemenő vezetéket helyzettől függően hol az egyik hol a másik kimenethez kapcsolja. Két ilyen kapcsolóból kiépített áramkörrel létrehozható egy két helyről fel és lekapcsolható folyosói világítás. Kinézete olyan mint az egypólusú kapcsolóé.
     
Kereszt-kapcsoló
Az előző alternatív kapcsolós folyosó világítást ezzel a kapcsolóval  középen kiegészítve, három különböző helyről kapcsolható világítást alakíthatunk ki. Kinézete ugyanolyan mint az egypólusú kapcsolóé.
     
Kétgombos redőny-kapcsoló
Két egymás melletti gomb, nyillakkal. Az egyik a redőnymozgató motort felfelé indító áramkört zárja, a másik a lefelé indító áramkört zárja. A kapcsolóban belül megoldott, hogy egyszerre a két irányt nem lehet megnyomni.
     
Elektronikus fényerő-szabályozó ( dimmer )
Teljesítményszabályozó kapcsoló, legtöbbször egy forgatógombbal. A gombot elforgatva bekapcsoljuk és fokozatmentesen szabályozhatjuk a lámpa fényét a maximumig.  Csak villanykörtével vagy halogén izzóval használható!
     
Hangerő-szabályozó ( potenciométer )
Hangszóró rendszerekhez. Szabályozhatjuk vele a helyiségben található rejtett hangszóró hangerejét. Csak mono rendszerben (egy csatorna) , a megadott teljesítményig használható.